استفاده از بریسهای ارتودنسی به هیچ وجه در طول دوره بارداری خطرناک نیست. اما لازم است در هنگام استفاده از این بریسها اقدامات مراقبتی لازم انجام شود و درباره مراقبت و بهداشت از دندانها با متخصص ارتودنسی صحبت شود. به هر حال، معمولاً استفاده از بریسهای ارتودنسی در تمام دوران بارداری خانمها یک درمان بی خطر است.
وقتی که خانمهای باردار قبل از شروع دوره بارداری عکسهای رادیولوژی یا سایر تصاویر مورد نیاز را از دندانهای خود تهیه کرده باشند، هیچ مشکلی برای استفاده از درمانهای ارتودنسی برای فرد باردار وجود ندارد.
ارتودنسی در بارداری باعث وارد شدن اسیب و فشار به بدن فرد نمیشود. با این وجود در صورتی که خانم باردار قبل از شروع بارداری عکسهای رادیولوژی لازم را از دهان و دندانهای خود تهیه نکرده باشد، باید استفاده از روشهای درمان ارتودنسی به آینده یعنی پس از به دنیا آمدن نوزاد موکول شود. چون برای این درمان لازم است از وضعیت دهان و دندانهای بیمار عکس رادیولوژی گرفته شود تا به این ترتیب بتوان وضعیت و شرایط قرارگیری دندانهای بیمار بر روی یکدیگر و سایرناهنجاری های موجود در این رابطه را بطور دقیق تشخیص داد.
در صورتی که در طول دوره استفاده از ابزارهای ارتودنسی بارداری صورت گرفت، اصلاً نگران نباشید! در حقیقت، همیشه تعدادی از بیماران در هنگام استفاده از بریسها باردار میشوند یا با دوره شیردهی همراه میشودکه خوشبختانه به خاطر درمان ارتودنسی هیچ خطری آنها را تهدید نمیکند.
خانمهایی که درمان ارتودنسی آنها در طول دوره بارداری قرار دارد، میبایست اقدامات مراقبتی خاص را در این دوره مورد استفاده قرار دهند.
بزرگترین مشکل در طول دوره بارداری ایجاد پوسیدگی دندان است که با عفونت ، التهاب و بیماری لثه همراه است. در این شرایط تمیز کردن مناسب دندانها و پاک کردن باکتریهای ایجاد شده بر روی خط لثه به خاطر استفاده از بریسهای ارتودنسی دشوار است و به همین دلیل دندانهای فرد بیشتر از حالت عادی در معرض پوسیدگی قرار میگیرد. در نتیجه لازم است خانمهای باردار در تمام طول دوره بارداری خود توجه بسیار دقیقی را در ارتباط با رعایت مناسب بهداشت دهان و دندان و لثه های خود داشته باشند.
تکنیک های استفاده از بریس در ارتودنسی در دوران بارداری :
روشهای درمان ارتودنسی در دوران بارداری لازم برای هر بیمار منحصر به فرد میباشد. هرچند تمام روشهای ارتودنسی ممکن است برای استفاده بیماران باردار ایده آل نباشد، با این وجود تکنیکهای مختلفی وجود دارند که از طریق آنها امکان صاف کردن ایمن و کارامد دندانهای فرد در طول دوره بارداری وجود دارد. که در زیر به انها اشاره شده است:
- بریسهای سنتی: در این روش از براکتها و سیمهای معمول برای وارد کردن فشار به دندانها و تنظیم موقعیت آنها در دهان استفاده میشود. این فشار باعث میشود به تدریج دندانها به سمت موقعیت مناسب حرکت کنند.
- ارتودنسی نامرئی: در این روش از تنظیم کنندههای پلاستیکی شفاف برای وارد کردن فشار لازم جهت حرکت دادن دندانها استفاده میشود. این تنظیم کنندهها برای سایرین غیر قابل رویت هستند و امکان خارج کردن آنها از دهان در هنگام غذا خوردن و مسواک زدن وجود دارد. این روش همچنین التهاب کمتری را برای بافت لثه در مقایسه با روش سنتی ایجاد میکند و به همین خاطر بطور خاص میتواند برای استفاده خانمهای باردار مناسب باشد.
- ارتودنسی با نگهدارنده و پلاک: در بعضی موارد، ممکن است مشکلات ارتودنسی بیمار محدود و در سطح حداقل باشد. در این شرایط احتمالاً استفاده از ارتودنسی نگهدارندهها و پلاکهای ارتودنسی برای ایجاد تغییرات لازم در نحوه قرارگیری دندانها و بهبود وضعیت آنها بر روی یکدیگر کافی خواهد بود.