براکت های شفاف در ارتودنسی

 امروزه براکت های سرامیکی، یک جایگزین زیبا و مطمئن برای براکت های فلزی به شمار می آیند. این براکت ها شفاف بوده و رنگ دندان از زیر آن منعکس شده و در نتیجه نسبتا نامرئی هستند و تنها از فاصله نزدیک دیده می شوند. در بیماران بزرگسالی که زیبایی و عدم رویت دستگاه ارتودنسی برایشان در اولویت است، کاربرد براکت های شفاف یکی از بهترین گزینه هاست.

مقایسه تصویری براکتهای فلزی، سرامیکی و ارتودنسی نامرئی (Clear) و ارتودنسی لینگوال :

ارتودنسی نامرئی

 

ساختار و مکانیسم براکت های شفاف (سرامیکی) تا حد زیادی مشابه ببراکت های شفاف (سرامیکی) است ولی معمولا حجیم تر هستند و به علت اصطکاک بیشتر تا حدی باعث طولانی تر شدن درمان ارتودنسی ثابت می گردند.

در صورت تمایل بیمار می توان با صرف هزینه بیشتر سیمهای ارتودنسی سفید (روکش دار) هم بکار برد. این سیم ها میزان رویت دستگاه را کاهش می دهد.

نگهداری و مراقبت از براکت های شفاف چگونه است؟

ارتودنسی سرامیکی

 

دکتر برهمن سبزواری متخصص ارتودنسی در مشهد، معتقد است برخلاف تصور عمومی از براکتهای سرامیکی که به نظر شکننده می رسند، این براکتها کلا دوام و استحکام قابل قبولی دارند. اگر بیمار دقت و مراقبت لازم را در طی درمان داشته باشد طول عمر براکتهای شفاف مشابه انواع فلزی است.

براکتهای سرامیکی تا حدی پتانسیل رنگ پذیری دارند، بنابراین رعایت دقیق بهداشت دهان و محدود کردن مصرف مواد غذایی رنگدانه دار مانند نوشابه، شکلات و … و نیز منع مصرف دخانیات اهمیتی مضاعف دارد تا از زرد و لکه دار شدن براکتها ممانعت گردد.

 

 

رعایت دستورات تغذیه ای بویژه اجتناب از خوردن مواد غذایی سفت برای براکتهای سرامیکی بیش از براکتهای فلزی اهمیت دارد، زیرا به هر حال شکنندگی بیشتری از براکتهای فلزی دارند.در طی فرآیند طراحی و ساخت براکتهای سرامیکی برای کاهش شکنندگی، براکت را حجیم تر می سازند. بزرگتر بودن براکتهای سرامیکی نسبت به براکتهای فلزی تمیز کردن آنها و رعایت بهداشت دهان را دشوارتر می کند و در صورت سهل انگاری بیمار شانس پوسیدگی در اطراف براکتها را افزایش می دهد.

با توجه به مطالب فوق، به بیمارانی که تحت درمان با براکت سرامیکی هستند توصیه می شود در فواصل کوتاهتری جهت معاینه، جرم گیری و احیانا ترمیم دندانهای پوسیده به دندانپزشک خود مراجعه نمایند.


 

مزایای براکتهای سرامیکی :

مزیت عمده این براکتها که آن را برای بیماران بویژه بزرگسالان جذاب کرده است، دیده شدن کمتر آنها بر روی دندانهاست.همچنین در مقایسه با سایر سیستمهای ارتودنسی نامرئی، کم هزینه تر بوده و نتایج درمانی مطلوب تر و قابل پیش بینی تری ارائه می دهند.

 

براکت های سرامیکی

محدودیتهای براکتهای سرامیکی

1. درمان طولانی تر :

اصطکاک بین سیم های ارتودنسی با براکتهای سرامیکی زیاد است.بنابراین در مقایسه با براکتهای فلزی، حرکت دندانها با این سیستم کندتر است.در مجموع انتظار می رود که روند درمان با براکتهای شفاف طولانی تر باشد.

 

2. شکنندگی :

براکتهای سرامیکی با وجود همه پیشرفتها و نوآوری ها، نسبت به براکتهای فلزی شکننده تر هستند.سرامیک برخلاف فلزات، خاصیت “چکش خواری” یا شکل پذیری ندارد.بنابراین در بیمارانی که مراقبت کمتری از دستگاههای ارتودنسی دارند مانند نوجوانان توصیه نمی گردد.

 

3. رنگ پذیری :

این براکتها تا حدی قابلیت جذب مواد رنگی را دارند و ممکن است در صورت بی مبالاتی بیمار در بلند مدت تغییر رنگ دهند.

 

4. آسیب به مینای دندانها :

براکت های شفاف (سرامیکی) با وجود شکنندگی نسبی، در برابر سایش بسیار مقاوم هستند.

سختی این براکت ها از براکتهای فلزی و حتی مینای دندان هم بیشتر است.

بنابراین در طی درمان احتمال ساییده شدن مینای دندانهای مقابل در تماس با براکتهای سرامیکی وجود دارد.

یک مشکل دیگر هم هنگام برداشتن براکتها بروز می کند زیرا قدرت اتصال این براکتها به مینای دندان بسیار زیاد است.

بنابراین احتمال شکستن مینای دندان حین جدا کردن براکت سرامیکی بسیار بیشتر از براکت فلزی است.

 

5. هزینه های مستقیم و جانبی :

با توجه به گرانتر بودن براکت های شفاف  (سرامیکی)، درمان ارتودنسی با آنها هم هزینه بیشتری برای بیمار خواهد داشت.

طولانی تر شدن درمان با این سیستم و افزایش تعداد جلسات درمان و  مشکلات بالقوه طی درمان، هزینه های مضاعفی را به بیمار تحمیل می کند.

 

 

 

فهرست مطالب

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پاسخگوی شما ۱۵ الی ۲۰:۳۰

inesta
دریافت نوبت دریافت نوبت چت آنلاین تماس با ما واتس اپ