اورژانس حین درمان ارتودنسی ثابت

اورژانس حین درمان ارتودنسی

اگرچه اورژانس ارتودنسی واقعی بسیار نادر است ولی در طی دوره درمانی ممکن است شما با براکتهای لق شده یا شکسته مواجه شوید یا امکان دارد سیمهای ارتودنسی بر روی قوس دندانی بچرخند و باعث تحریک و آزار بافت لب یا گونه شما شوند. در صورتی که اقدامات حین درمان ارتودنسی را رعایت کنید معمولا با مشکلی حین درمان مواجه نخواهید شد.

در این ویدئو دکتر برهمن سبزواری، درباره مشکلاتی که ممکن است حین درمان ارتودنسی ثابت رخ دهد و کنترل آنها صحبت میکنند:

 

 

اگر بیمار با مشکلی روبرو شود که نتواند آن را در منزل برطرف کند باید با مطب متخصص ارتودنسی تماس بگیرد. تیم ارتودنسی قادر است تا با راهنمایی های لازم، به بیمار در حل مشکل ارتودنسی کمک کند. در صورت مؤثر نبودن این روش، باید زمان مناسبی برای ویزیت تعیین گردد و مشکل در مطب برطرف شود. مشاهده ویدیوهای آموزشی در وبسایت مطب نیز به حل مشکلات ارتودنسی کمک خواهد کرد.به گفته دکتر برهمن سبزواری متخصص ارتودنسی در مشهد ، اگر در مسافرت و خارج از شهر خود به سر می برید می توانید از راهنمای تلفن ۱۱۸ آدرس نزدیکترین مطب تخصصی ارتودنسی را یافته و برای حل مشکل به آنجا مراجعه نمایید.

 


انواع اورژانس ارتودنسی

در ادامه لیستی از شایع ترین انواع اورژانس ارتودنسی و نحوه برطرف کردن آنها در منزل، ارائه می گردد :

براکت (نگین) شکسته یا لق شده 

ممکن است بیمار با براکت شکسته یا لق شده مواجه گردد. این مشکل اغلب در اثر بازی کردن با دستگاه ارتودنسی یا خوردن غذاهای سخت یا چسبنده ایجاد می شود. این مساله عموما یک اورژانس ارتودنسی محسوب نمی گردد مگر اینکه با درد و ناراحتی همراه باشد.

  • اگر براکت به سیم ارتودنسی همچنان متصل است آنرا به حال خود رها کنید و فقط در صورت نیاز روی آنرا با موم مخصوص ارتودنسی بپوشانید.
  • اگر براکت کاملا خارج شده است آنرا در اولین ویزیت به مطب ارتودنسی ببرید.
  • از تماس کشها و دستگاههای ارتودنسی خارج دهانی با براکت لق شده اجتناب کنید.
  • با مطب تماس بگیرید تا یک جلسه جهت چسباندن براکت تعیین نمایند.
  • مراقب باشید تا طی درمان، براکتها شکسته یا جدا نشوند زیرا علاوه بر افزودن تعداد جلسات درمان ارتودنسی و طول مدت درمان، هزینه تهیه براکت جدید و چسباندن آن به هزینه اولیه ارتودنسی افزوده خواهد شد.

 


بند لق شده 

دکتر برهمن سبزواری علت اصلی این مشکل را بازی کردن با دستگاه ارتودنسی ثابت یا خوردن غذاهای سخت یا چسبنده می داند. این حالت معمولا اورژانس ارتودنسی محسوب نمی شود مگر در صورت ایجاد درد و ناراحتی برای بیمار.

از تماس کش یا دستگاه هدگیر با بند لق شده خودداری کنید. اگر بند ارتودنسی همچنان به سیم متصل است معمولا لقی مختصری خواهد داشت.

شما می توانید با مطب متخصص ارتودنسی تماس بگیرید تا در صورت نیاز یک جلسه فوق العاده برای چسباندن بند تعیین شود و یا در جلسه بعدی ویزیت ارتودنسی، بند چسبانده شود. در شرایطی که بند کاملا از روی دندان خارج و جدا شده است باید با مطب ارتودنسی برای تعیین نزدیکترین زمان ویزیت تماس گرفت زیرا فضای بند مذکور ظرف چند روز بسته خواهد شد و در صورت تعلل در چسباندن بند در روزهای اول، برای چسباندن مجدد آن نیاز به قراردادن کشهای بین دندانی و ویزیت ۲ جلسه ای است.

بخاطر داشته باشید که حتما در جلسه ویزیت خود، بند جدا شده را به همراه بیاورید.

 


ناراحتی و حساسیت دندانها 

ممکن است دندانها پس از جلسه فعال سازی دستگاه ارتودنسی اندکی دردناک شوند.

این ناراحتی اغلب منحصر به ۲۴ تا ۷۲ ساعت اول است و پس از آن دندانها خودبخود و بتدریج بهبود می یابند.

مصرف یک رژیم غذایی نرم کمک کننده خواهد بود. در صورت نیاز می توانید از مسکن های ملایم استفاده کنید.

روزهای اول درمان ارتودنسی )

بیشتر بدانید :  توصیه هایی برای مراجعه کنندگان به مطب دندانپزشکی

زخم و آسیب در داخل دهان 

این هم یک نوع اورژانس ارتودنسی است. در طی هفته های نخست درمان ارتودنسی ثابت، شما ممکن است با آزردگی یا زخمهایی بر روی مخاط دهان بویژه سطح داخلی لب یا گونه مواجه شوید .

زیرا این بافتها آمادگی لازم برای مواجهه و تطابق با براکتهای ارتودنسی را ندارند. در اثر گذشت زمان این بافتها به تدریج مقاومتر خواهند شد و پس از آن دیگر زخمی در داخل دهان ایجاد نمی شود. برای تسکین و کاهش تماس مخاط دهان با سطوح براکتها می توانید به میزان اندکی موم ارتودنسی یا پنبه بر روی براکتها در ناحیه مجاور زخم قرار دهید.

با این کار تحریک بافت نرم لب و گونه را کاهش دهید. ظرف چند روز آزردگی کاهش یافته و معمولا پس از یک هفته زخم کاملا بهبود می یابد. باید از مصرف مواد غذایی محرک مانند غذاهای تند یا ترش اجتناب نمایید.

کاربرد دهانشویه “ضد آفت” نیز به علت داشتن مواد بی حس کننده و نیز ایجاد پوشش بر روی زخمهای دهانی، بویژه قبل از صرف غذا کمک کننده است. اگر با این روشها زخم بهبود نیافت یا بدتر شد با مطب متخصص ارتودنسی تماس بگیرید.

 


خارج شدن انتهای سیم ارتودنسی از دستگاه 

برخی از سیمهای ارتودنسی بویژه در مراحل اولیه درمان بسیار انعطاف پذیر هستند. این امکان وجود دارد که از روی براکت (نگین) های ارتودنسی بلغزند و خارج شوند. با رعایت رژیم غذایی توصیه شده توسط متخصص ارتودنسی، احتمال بروز این مشکل به حداقل خواهد رسید.

اگر انتهای سیم از داخل دستگاه خارج شد سعی کنید با یک پنس یا موچین، سیم را به محل قبلی خود برگردانید. در صورت ضرورت، یک قطعه موم ارتودنسی بر روی سیم قرار داده و با مطب تخصصی ارتودنسی تماس بگیرید.

بیرون زدن سیم لیگاچور اطراف براکتها 

گاهی سیمهای فلزی نرم و نازک (سیم لیگاچور) برای بستن سیم اصلی ارتودنسی بر روی براکتها بکار می رود. ممکن است طی غذا خوردن یا مسواک زدن این سیمهای فلزی به صورت اتفاقی تغییر شکل داده و انتهای آن بیرون بیاید.

در نتیجه باعث آزردگی لب یا گونه شود. شما می توانید سیم بیرون زده را با کمک مداد پاک کن گوش پاک کن ، به جای خود برگردانید.

راه حل دیگر چیدن انتهای سیم بیرون زده با سیم چین یا ناخن گیر است. اگر موفق نشدید یک قطعه موم ارتودنسی بر روی سیم بیرون زده بگذارید و یا با مطب متخصص ارتودنسی تماس بگیرید.

گم شدن کش دور براکت (O-RING) 

اغلب در صورت مفقود شدن یک یا دو عدد از کشهای اطراف براکتها، مشکلی ایجاد نمی گردد و شما می توانید تا جلسه ویزیت بعدی صبر کنید تا کش جایگزین شود. در صورت گم شدن یا درآمدن تعداد بیشتری از کشها، باید با مطب متخصص ارتودنسی برای تعیین وقت تماس بگیرید.

عدم تطابق هدگیر یا سایر دستگاههای ارتودنسی 

در صورت بروز این مشکلات بهتر است با مطب تماس گرفته شود و جلسه ویزیت نزدیکتری تعیین شود. تا حد امکان نباید از دستگاه هدگیر یا سایر دستگاهها تا زمان برطرف شدن مشکل استفاده نمود.

 

تصادف یا ضربه به دندانها 

اگر طی درمان ارتودنسی سانحه یا تصادفی رخ دهد که به ناحیه فک و دندانها نیز آسیب رسیده باشد، باید در اولین فرصت با دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی تماس گرفته شود.

دکتر برهمن سبزواری به بیماران خود پیشنهاد می کند که در طی درمان ارتودنسی ثابت از ورزشهای پرخطر مانند ورزشهای رزمی و … دوری کنند تا دندانها در معرض ضربه یا آسیب قرار نگیرند. با انجام این ملاحظات، احتمال بروز اورژانس ارتودنسی طی درمان به حداقل می رسد.


ثبت نظرات و دیدگاه های ارزشمندتان مشوق ما برای ارائه مطالب جدید در زمینه دندانپزشکی خواهد بود.

دکتر برهمن سبزواری متخصص ارتودنسی مفتخر است راهنمای شما برای درمانی مطلوب و موثر باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پاسخگوی شما ۱۵ الی ۲۰:۳۰

telegram
دریافت نوبت دریافت نوبت چت آنلاین تماس با ما واتس اپ